Непоносимост към фруктозата или фруктозна малабсорбция

Проблемите, предизвикани от плодовата захар – фруктоза са често явление

Не можем да си представим ежедневното меню без плодове и зеленчуци, нали? Освен вкусно, това е и извънредно здравословно. За повечето хора пресните зеленчуци и сочните плодовете носят наслада и служат за важен източник на витамини и други необходими за организма ни субстанции.

Но не за всички хора това е така!

Чаша плодов сок за закуска, плодове и зеленчуци през деня, от време на време нискокалорично диетично меню … Едва ли някой ще предположи, че подобен разумен начин на живот би могъл да доведе до здравословни проблеми свързани с плодовата захар. В действителност обаче, именно такъв полезен за здравето хранителен режим може да бъде причина за необясними оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт и дори за депресии и прояви на недостиг на някои хранителни вещества.

Въглехидратът плодова захар (фруктоза)

Фруктозата или още наречена плодова захар е проста захар срещана в природата  – в плодовете и зеленчуците, но също така и в пчелния мед.

Причина за споменатите по-горе оплаквания е съдържащата се в тези продукти плодова захар, известна още с наименованието фруктоза. Ако след консумация на обичайни количества от този въглехидрат се появява чувство за дискомфорт и увредено здраве, то най-вероятно е налице непоносимост към фруктозата или както е правилния медицински термин за това състояние – фруктозна малабсорбция.

Фруктозата е широко използвана и от хранително вкусовата индустрия за производство на сокове, мармалади и сладка, бисквити и кексове, газирани напитки и още много продукти, за които може и да не предполагате.

Интересно е да се знае че:

- Фруктозата е по-сладка и по-малко калорична от обикновената захар и затова се използва в по-малки количества. Това е и една от причините да се използва толкова широко за производство на готови храни.
- Фруктозата не повишава кръвната захар (глюкоза!) и затова се използва в много диетични продукти.
- Фруктозата не може да се усвоява от организма, ако е в големи количества

На пазара има все повече модерни храни и напитки с „малко” калории – в повечето от тях е използвана фруктоза! Всъщност днес без дори да знаем, ние консумираме много повече плодова захар от колкото преди 2 – 3 десетилетия! В резултат много повече хора от преди получават оплаквания в резултат на неспособността на организма да се справи с излишните количества плодова захар.

Експертите преценяват, че е засегнат е всеки трети от възрастното население
От фруктозна малабсорбция (нарушено усвояване на плодовата захар) страда около 30% от населението на Европа.

.
Поставянето на грешна диагноза е често срещано явление

Имайки предвид тези цифри, би трябвало да се очаква, че поставянето на диагнозата „фруктозна непоносимост” при неясни оплаквания от страна на стомашно-чревния тракт е рутинна практика. За съжаление обаче това нарушение е непознато както за повечето от засегнатите лица, така и за много лекари. Не рядко на пациентите се поставя погрешната диагноза „Синдром на раздразненото черво”, много често дори се допускат психични отклонения като причина за оплакванията. И така това продължава години, понякога десетилетия до поставянето на правилната диагноза. А осигуряването на живот без оплаквания е напълно възможно, дори и при тежка фруктозна непоносимост.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks