Хистамин – субстанция с многостранно действие

Хистаминът – няма нито вкус, нито мирис, но в различни концентрации се съдържа в почти всички хранителни продукти. За много хора той представлява сериозен проблем.

Широк спектър оплаквания, предизвикани от хистамина

Въпреки съвременната модерна медицинска апаратура, милиони хора страдат от оплаквания, за които не може да се намери обяснение: стомашно-чревни проблеми, циркулаторни смущения, мигрена, астма, подобни на алергия симптоми, обриви, уртикарии и много други. Днес е известно, че в много случаи причина за тази пъстра клинична картина е една единствена съставна част на храната: хистаминът. Когато поради наличие на ензимен дефицит в организма това вещество не се разгражда напълно, говорим за хистаминова непоносимост.

Какво представлява хистаминът?
Хистаминът е химична субстанция, която в различни количества се съдържа в почти всички хранителни продукти. Освен това този биогенен амин се съдържа складиран в клетките на човешкия организъм, от където се освобождава при нужда.

.
Интересно е да се знае че:

- Хистаминът се образува в хранителните продукти от бактериите и други микроорганизми и се натрупва като безвреден за повечето хора продукт.
- Колкото повече зрее или по-дълго време се съхранява една храна – толкова повече хистамин се натрупва в нея. Не всички стари храни са развалени, някои стават дори по-благородни и вкусни. За да дадем пример: старо вино, зряло сирене, пушени риби, кисело зеле и други.
- Хистамина няма мирис и вкус
- Не се разрушава при кулинарна обработка, като замразяване, печене, варене и други.
- Хистамина се разгражда напълно в червата на здравите хора от ензима Диаминооксидаза (ДАО)

Хората с алергия трябва да внимават с хистамина

Хората с алергия знаят, че хистаминът е основен медиатор на алергичните реакции. Означава ли това, че хистаминовата непоносимост също е алергия? Не! И точно в това е проблема: хистаминовата непоносимост не може да се установи нито с подробен преглед от кожен лекар, нито чрез разширено алергологично тестуване. Единствено специализирано изследване на активността на ДАО (ДиАминОксидазата е специфичен ензим който разгражда хистамина в червата)  може да помогне за изясняване на въпроса, дали причината за хроничните оплаквания е непоносимост към храни, съдържащи или предизвикващи освобождаване на хистамин от клетките. Може да се направи и четириседмичната елиминираща диета, при която от храната са изключени продукти за които се знае, че са богати на хистамин. Хистаминовата непоносимост, подобно на фруктозната, е вид хранителна непоносимост. Хората с неясни стомашно-чревни или подобни на алергия оплаквания често са засегнати от нея.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks