Не сте единствени…

Над един милион само в България!

Въпреки че по официални статистически данни броят на лицата, страдащи от лактозна непоносимост е изключително голям, за нея се мисли много рядко когато има неясни и нехарактерни стомашно-чревни оплаквания. Причината за това е, че лактозната непоносимост започна да се изучава по-интензивно едва през последните няколко години. Своевременното разпознаване на този ензимен дефект ще спести на хората, които го притежават, редица ненужни и обременяващи изследвания, както и смущаващи погрешни диагнози като напр. „психосоматични оплаквания”.

В редки случаи лактозната непоносимост се диагностицира веднага

Какво представлява лактозата?
Лактозата (или още млечна захар) е вид захар, която е основна съставна част на млякото. В хранително-вкусовата промишленост от технологични съображения тя се използва в производството на различни хранителни продукти, за които никой не би предположил, че съдържат млечни съставки – напр. колбасите. Обикновено в указанията е споменато само, че те съдържат захари. По правило обаче, става дума точно за онази млечна захар, която не се понася от 1 милион (!) души само в България.

.

Много малка част от засегнатите знаят каква е причината за техните оплаквания

Здравословните проблеми, с които се сблъсква всеки седми човек са много: нарушеното усвояване на „скритата” лактоза причинява не само стомашно-чревни нарушения като разстройство, чувство за подуване на корема, газове, къркорене и гадене след нахранване.

Лактозната непоносимост има много симптоми

Пациентите (понякога може и да нямат никакви стомашно-чревни проблеми!) се оплакват от лесна уморяемост, световъртеж, вътрешно безпокойство, депресивни настроения, обриви, нарушения в концентрационната способност и ред други, в повечето случаи неспецифични симптоми. Споделени с лекаря, те често будят у него подозрения за хипохондрични разстройства. В действителност причината е дефицит на ензима лактаза в тънките черва.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks