Непознатият ензимен дефект

Непоносимост към лактозата – какво означава това?

За разлика от хранителните алергии, при лактозната непоносимост имунната система не е засегната. Ето защо това нарушение се означава като хранителна непоносимост, а също и като псевдоалергия. Оплакванията настъпват по различно време – непосредствено след нахранване, няколко часа по-късно, а понякога – едва на следващия ден. Това значително затруднява установяването на връзката между оплакванията и тяхната първопричина, респективно своевременното диагностициране на ензимния дефект.

Каква е причината за оплакванията?

Всеки шести – седми от възрастното население страда от лактозна непоносимост, но повечето от засегнатите не знаят (все още) за това. Причина за привидно спонтанно настъпващите оплаквания е непълното усвояване на лактозата в тънките черва. Липсва или е в намалено количество, ензимът лактаза отговорен за разграждането на млечната захар до лесно усвояемите глюкоза и галактоза. В резултат на това тя преминава директно в дебелото черво, където отключва верига от процеси, водещи до сериозни здравословни проблеми.

Млечната захар не се съдържа единствено в млечните продукти

В днешно време съдържание на лактоза се установява не само в млечните продукти, но и в голям брой готови хранителни продукти, като в повечето случаи тя дори не е спомената в списъка на добавките в тях.

Близо 60% от хората с лактозна непоносимост страдат и от синдрома на раздразненото черво и редица псевдоалергии като напр. хистаминова и фруктозна непоносимост. Правилната диагноза обаче се поставя на време много рядко. Обикновено това се предшества от дълга „лекарска одисея”…

Смятате, че не консумирате млечна захар?
Със сигурност грешите: лактозата се съдържа (понякога в доста големи количества) в колбасите, хляба, пиците, сладкарските изделия, млечните продукти, готовите сосове, сладоледа, продуктите в заведенията за бързо хранене, крокетите, пудингите, супите, подсладителите, тортите, месните изделия, хранителните добавки (за бодибилдинг или диети), бульони, кексове и много други хранителни продукти.
предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks