Какво може да помогне при наличие на фруктозна непоносимост?

Лечение на фруктозната непоносимост

Фруктозната непоносимост не може да бъде излекувана. Тя е заболяване за цял живот. Не съществува лекарство, което да отстрани изцяло съществуващият ензимен дефект. Това наистина са твърде лоши новини, но има и една добра – вече съществува средство с помощта на което в почти всички случаи оплакванията могат значително да се намалят  или напълно да изчезнат. Приемането на препарата Фруктозин, съдържащ ензима ксилоза изомераза, подобрява в значителна степен усвояването на фруктозата и облекчава оплакванията.

Други терапевтични мерки са преди всичко спазване на диета, бедна на фруктоза, добавяне на цинк и фолиева киселина към храната.

ВАЖНО ДА СЕ ЗНАЕ:
При наличие на фруктозна малабсорбция приема на  иначе полезните за здравето чревни бактерии Лактобацилус ацидофилус и Бифидобактериум в никой случай не е препоръчителен, защото симптомите могат дори да се усилят!

.
Бедна на фруктоза диета

Средство на избор за повлияване на фруктозната непоносимост е прием на храна, бедна или без съдържание на фруктоза. При спазване на повече или по-малко стриктна диета, при повечето пациенти оплакванията отзвучават напълно или значително намаляват.

Добавяне на цинк и фолиева киселина към храната

Недостигът на цинк и фолиева киселина са типични за фруктозната непоносимост и водят до депресии, склонност към инфекции и редица други болестни симптоми. Корекцията на този дефицит посредством диетични мерки, включващи повишена консумация на храни съдържащи цинк и витамин В е изключително трудна, особено при наличие на фруктозна непоносимост. Затова специалистите препоръчват допълнителен прием на хранителни добавки с цинк и фолиева киселина. Te представляват разумно допълнение към храната и трябва да бъдат неразделна нейна част при хора с фруктозна непоносимост с оглед предотвратяване на тежките късни последствия от заболяването.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks