Какви са симптомите на фруктозна малабсорбция?

Първите симптоми на непоносимост към фруктоза се появяват обикновено един до три часа с след консумация продукти съдържащи плодова захар. Най-честите прояви са от страна на стомашно-чревната система:
- Образуване на газове в червата и отделянето им
- Колики и куркане на червата
- Разстройство с воднисти изпражнения
- Чувство на подуване на корема
- Болки в корема
- Гадене
- Запек

С времето могат да се появят и:

- Хронични коремни болки
- Хронична промяна на нормалната чревна флора с отражение върху имунната система
- Мигрена
- Болки в крайниците
- Необичайна раздразнимост
- Световъртеж
- Промени в менструацията

Депресия и простудни заболявания – признаци на фруктозна непоносимост

Когато настроението спада

Пациентите с нарушено усвояване на фруктозата често страдат от психични разстройства – депресии. Причина за това е нарушената обмяна на серотонина вследствие недостиг на триптофан. Тази аминокиселина е абсолютно необходима за синтеза на „хормона на щастието” серотонин. Нормалната чревна флора произвежда витамини от групата Б, които носят общото наименование фолиева киселина. Те участват в образуването на червените кръвни телца и клетките на лигавиците, включени са в множество процеси на обмяната на веществата и поддържат нормалното функциониране на сърдечно съдовата система.

Ниско ниво на фолиевата киселина

Проучванията са показали, че пациентите с фруктозна непоносимост имат по-ниски нива на фолиевата киселина в сравнение със здрави лица. Директна последица от недостига на фолиева киселина в организма е повишената склонност към депресия, раздразнителност, както и намалена способност за концентрация. Това задълбочава последствията от придружаващия нарушен серотонинов баланс. Други чести прояви на фолиева недостатъчност са смущения в кръвосъсирването, бавно зарастване на раните, както и повишен риск от сърдечно-съдови заболявания.

Недостиг на цинк и простудни заболявания при фруктозна непоносимост

Цинкът е жизнено важен микроелемент, който като ко-фактор на много ензими, играе важна роля в обмяната на веществата и е от съществено значение за нормалната функция на редица хормони. Добре известно е участието му в имунната защита на човешкия организъм. Недостигът на цинк е характерен признак на фруктозната непоносимост – установено е, че всички пациенти с намалено съдържание на цинк в кръвта имат и фруктозна непоносимост.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks