Откриване и отстраняване на причините

Диагноза на фруктозната непоносимост
Имате съмнение, че сте от 30-те процента от хората, които са засегнати от заболяването? В такъв случай трябва да помислите за елиминираща диета или да помолите Вашия лекар да Ви назначи Н2-дихателен тест. За какво точно става дума, ще прочетете на тази страница.

.

Откриване и отстраняване на причините

Поставяне на правилната диагноза

Искате да разберете, дали оплакванията, които имате се дължат на фруктозна непоносимост? Отговор на въпроса може да получите с помощта на някой от следните методи:

Елиминираща (изключваща) диета

В рамките на 4-6 седмичната елиминираща диета от менюто се изключват всички храни и напитки, съдържащи плодова захар. Ако здравословното Ви състояние се подобри съществено, след това може да започнете постепенно да добавяте отделни хранителни продукти, за които знаете, че съдържат минимално количество плодова захар. Така ще се уверите със сигурност, дали действително страдате от фруктозна непоносимост. Освен това, чрез постепенното изпробване на отделни хранителни продукти ще добиете представа за това, каква е степента на Вашата индивидуална (не)поносимост към фруктозата и кои са храните, които понасяте, независимо от това, че съдържат известно количество плодова захар.

H2-дихателен тест

Този тест е златният стандарт за доказване наличието на нарушено усвояване на фруктозата (малабсорбция на фруктозата). H2-дихателният тест (изследване съдържанието на водород в издишвания въздух) се извършва от много лекари в много клиники и в рамките на няколко часа доказва със сигурност наличието на фруктозна непоносимост. Помолете Вашия лекар да Ви назначи този тест или да ви даде направление за гастроентеролог. Ако имате основателни причини да подозирате, че страдате от фруктозна непоносимост, не би трябвало да Ви откажат това изследване.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks