Фруктозна непоносимост – къде са причините?

Хранително-вкусовата промишленост също има вина

Напредъкът в областта на хранително-вкусовата промишленост също допринася за изостряне на проблема: от технологични съображения към много храни и напитки се добавя не само лактоза, но и фруктоза. Увеличава се непрекъснато делът на тъй наречените ‘диетични и здравословни храни с малко калории” – в тях също обикновената захар е заменена с плодова захар.  В резултат потребителите консумират ежедневно значителни количества от този въглехидрат, като в повечето случаи изобщо не знаят за това.

Променени хранителни навици

През последните десетилетия се наблюдава и съществена промяна в хранителните навици на населението в Европа. Плодовете и зеленчуците са неизменна и нарастваща част от дневното ни меню. Все по-често и постоянно на масата ни присъстват и екзотични сокове, плодове и зеленчуци, южни плодове, които в миналото са били рядкост, тъй като са били скъпи деликатеси.

Създават се непрекъснато и нови сортове плодове и зеленчуци в които се търси по-голяма сладост. Днес например ябълките се измерва средно с около 30% по-високо съдържание на плодова захар, отколкото при сортовете отреди 20 години.

По такъв начин почти всеки ден и по всяко време на годината се консумират много по големи количества плодова захар, отколкото преди две – три десетилетия. За болшинството от хората консумацията на тези богати на витамини хранителни продукти е изключително полезно и благоприятно, тъй като те понасят безпроблемно съдържащата се в тях плодова захар. При трима от всеки десет обаче това не е така: те страдат от фруктозна непоносимост.

Много рядко – наследствена непоносимост към фруктозата

В изключително редки случаи причина за фруктозната непоносимост е наследствен ензимен дефект. В тези случаи се говори за наследствена (вродена или хередитарна) фруктозна непоносимост. Това тежко заболяване обикновено се проявява и диагностицира още в кърмаческа възраст и не е тема на настоящата публикация. Препоръките тук се отнасят за много по-честата чревна форма на заболяването, която се нарича синдром на малабсорбция на фруктозата (нарушено усвояване на фруктозата).

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks