Хранителна непоносимост със сериозни последствия

Какво точно означава фруктозна малабсорбция (непоносимост към фруктозата)?

Нормално фруктозата се резорбира в тънкото черво посредством специален транспортен механизъм. Попаднала в кръвта, плодовата захар се преработва по нататък в черния дроб.

Както може да се предположи от самото наименование, при фруктозната малабсорбция става дума занепоносимост към въглехидрата фруктоза. Причина за това е дефект в ензимната система на тънките черва, отговаряща за преноса на фруктозата от червото в кръвта. В резултат на това фруктозата не се усвоява или се усвоява частично. Неусвоената фруктоза се подлага на ферментационни и други процеси под въздействието на чревната флора, образуват се газове и други токсични вещества. У пациентите са появяват се оплаквания от чувство за подуване на корема, газове и диаричноподобни разстройства. Ако не започне своевременно диетолечение, засегнатите лица са застрашени от многобройни храносмилателни нарушения, както и от поява на депресивни състояния и дори недостатъчност на някои жизнено важни за организма вещества.

Пътят към диагнозата е дълъг
Фруктозната малабсорбция може да бъде доказана с помощта на сравнително прост метод, но за да се приложи той се предполага, че засегнатият и неговият лекар са наясно със съществуването на това заболяване. На практика обаче е точно обратното: при неясни коремни оплаквания изключително рядко се назначава дихателен тест и много по-често многобройните и отчасти дифузни симптоми се диагностицират погрешно, дори се подозират психични разстройства като причина за тях.

.
Живее здравословно – чувства се болен

Как се получава така, че диагнозата на фруктозната непоносимост се поставя толкова рядко? Вероятно причините са много: една от тях е, че много често храносмилателните оплаквания, настъпващи след консумация на по-големи количества плодова захар, не се интерпретират като заболяване, изискващо сериозно внимание. В крайна сметка почти всеки хранителен продукт в по-голямо количество е трудно смилаем и предизвиква дискомфорт. Освен това се пропуска факта, че хората с фруктозна непоносимост обикновено не знаят, че консумират по-големи количества плодова захар и респективно не могат да идентифицират причината за оплакванията си. В стремежа си към здравословно хранене хората с фруктозна непоносимост постигат точно обратния ефект.

предишна страница следваща страница
  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks