Кои храни са разрешени и кои не?

Правилно хранене при хистаминова непоносимост

Никога не е възможно пълното отстраняване на биогенните амини като хистамин от храната. Целта на диетата при хистаминовата непоносимост е да се ограничи до здравословна и поносима степен консумацията на богати на хистамин и хистамин освобождаващи храни. Не забравяйте обаче да се стремите към балансирано и разнообразно хранене.

Месо и колбаси

По правило прясното месо не съдържа или съдържа минимални количества биогенни амини. Само при по-продължителното му престояване или в рамките на процеса на зреене съдържанието на хистамин може да нарасне съществено. Това се установява главно при сушените, пушените и консервираните колбаси. При малотрайните продукти като кренвирши и кайма съдържанието на хистамин започва да се повишава и след много по-кратък период от време.

Сирене и млечни продукти

Консумацията на сирене и други млечни продукти често води до хистамин – обусловени оплаквания.  Дълго зреещите сортове сирена са с особено високо съдържание на хистамин.

Хляб, тестени изделия, пица

За съжаление много от тези продукти не са особено подходящи за хора с хистаминова непоносимост. Причина за това е използваната за приготвянето им мая. Тя е изключително богатата на хистамин Трябва да се знае, че колкото по-леки и бухнали са тестените изделия, толкова повече мая, респективно хистамин съдържат. Любимата на всички ни пица е истинска хистаминова бомба – в нея освен маята се съдържа и доматен сок, кашкавал и колбас, морски дарове или други съставки  – все много богати на хистамин храни.

Риба и морски дарове

Прясно уловената риба, подобно на прясното месо, почти не съдържа хистамин. Тъй като обаче рибата има високо съдържание на хистидин, при неблагоприятни условия тя бързо се разваля. Рибите от топли водоизточници (напр. риба тон) трябва да се замразяват дълбоко веднага след улавянето им, за да се предотврати възникването на екстремни концентрации на хистамин. В тази връзка консумацията на рибни консерви е крайно неподходяща при хистаминова непоносимост.

Плодове и зеленчуци

Към критичните сортове се отнасят най-вече кисело зеле и трушии, спанак, домати, ягоди, банани и орехи. Проблематични са също соевите продукти като соево мляко, соев сос и тофу.

предишна страница следваща страница

  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks