Как се получава натоварването на организма с хистамин?

Как се получава претоварването на организма с хистамин?

Оплакванията при хистаминова непоносимост настъпват тогава, когато в организма има повече хистамин, отколкото той е в състояние да разгради. Няма значение, какъв е източникът на този хистамин. Хистаминът постъпващ от различни източници се натрупва и може да бъде измерен като общо хистаминово ниво в кръвта. Ако то надвишава индивидуалната граница на поносимост, организмът реагира със съответни симптоми.

Шест начина да се претовари организма с хистамин

Всъщност организмът може да бъде претоварен с хистамин по шест различни начина:

Консумацията на богати на хистамин храни е най-честата причина за здравословни проблеми, свързани с хистаминова непоносимост.

Кои хранителни продукти съдържат хистамин? Главно тези, които узряват или престояват дълго време. Освен това редица храни функционират и като т.нар. хистаминолибератори, тъй като предизвикват допълнително освобождаване на хистамин в червата.

Такива са:

- алкохолни напитки, особено червено вино и шампанско, оцет
- зрелите сирена (саламурено сирене, кашкавал, ементал, синьо сирене и др.)
- трайните месни продукти- наденици, различните колбаси, пушени и сушени меса
- морски дарове, риба, рибни консерви, рибни сосове или рибни продукти
- някои зеленчуци, напр. домати, спанак и патладжани
- някои плодове – банани, ягоди, ананас
- кисело зеле и туршии, консервирани плодове и зеленчуци
- шоколад и шоколадови изделия
- мая и тестени изделия с мая

Класическа „хистаминова бомба” е напр. пицата, съдържаща все продукти с високо съдържание на хистамин – кашкавал, мая, домати, салам, шунка или морски дарове  и всичко това полято с чаша или две червено вино.

Хистамино-либератори
Какво представляват хистаминолибераторите? Някои храни имат свойството да предизвикват освобождаване на складирания в клетките на организма хистамин. Те се наричат хистаминолибератори. Такива са напр. доматите, ягодите и алкохола, които са добре известни на хората с алергия.

.
Други причини

Някои биогенни амини също намаляват разграждането на хистамина в организма. В по-големи количества те се съдържат в шоколада и червеното вино. Потискането на ензимната активност на ДАО води до нежелано покачване нивото на хистамина в кръвта.

Редица медикаменти, които употребяваме поради други заболявания могат да предизвикат такова потискане. Някои от тях се продават в аптеките и без рецепта.

Намалената активност на ДАО  може да се дължи на прекарана стомашно чревна инфекция или съществуващо хронично заболяване на червата.

На последно място, но не последно по значение, като причина за повишени нива на хистамина може да бъде наличието на вроден ензимен дефект.

предишна страница следваща страница

  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks