Алергични оплаквания … но не е алергия!

Какво точно представлява хистаминовата непоносимост?

По принцип оплакванията настъпват в резултат от претоварване на организма с хистамин. При това, няма значение, дали хистаминът е бил приет с храната или е освободен от клетките на организма под въздействие на тъй наречените хистамино-либератори. Симптомите на хистаминова непоносимост се появяват постепенно, като началото обикновено е в юношеска възраст. Тази „тайна и тиха“ прогресия на заболяването, въобще не улеснява диагнозата.

Хистаминова непоносимост и нейните последствия

Докато хистаминът в големи количества може да предизвика тежки и дори застрашаващи живота болестни състояния при всеки човек, то в случаите на хистаминова непоносимост оплакванията възникват при наличие на съвсем малки количества (от порядъка на микрограми). Те могат да се изразяват както в храносмилателни смущения като разстройство, стомашни колики или газове, така и в мигренозни пристъпи. При около 15% от всички астматични състояния се подозира, че причината е хистаминова непоносимост. Същото се отнася и за многобройните случаи с ниско кръвно налягане, обриви по кожата (уртикария), сърдечно съдови ритъмни нарушения, нарушения в менструалния цикъл и много други симптоми, които често се диагностицират погрешно и прибързано се окачествяват като психосоматични нарушения.

Твърде много хистамин в организма
Страдащите от хистаминова непоносимост получават различни симптоми след консумация на хистамин съдържащи хранителни продукти. Най-често това са храносмилателни смущения като разстройство, болки в корема и гадене. Белите дробове, синусите, кожата и мозъка обаче също могат да бъдат засегнати при излишък от хистамин.

.
На какво се дължат оплакванията?

При здрави хора хистаминът в организма се разгражда от ензима диаминоксидаза (ДАО). При пациенти с хистаминова непоносимост този механизъм е нарушен: ензимът ДАО се произвежда в количество, недостатъчно за преработката на хистамин съдържащите храни и напитки. В резултат на това се получава натоварване на организма с хистамин. Проявяват се и различните оплаквания.

предишна страница следваща страница

  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks