Хистаминова непоносимост

Получавате главоболие след употреба на червено вино или друг алкохол? Понякога заедно с обрив и зачервяване на лицето? А на сутринта понякога се събуждате с разстройство?

Избягвате ементал, гауда, пармезан, чедър, синьо сирене или други зрели сирена,  защото консумацията им ви причиняват болки в корема, газове и разстройство? Така е и с рибните деликатеси – сьомга, тон, пушени риби, аншоа.

След шоколад и шампанско, ягоди и цитрусови плодове имате сърцебиене, световъртеж и замайване, или ви предизвикват пристъп на ниско кръвно налягане?  Или дори подобни на астма затруднения в дишането?

Пицата, колбасите, доматите и кетчупът, киселото зеле и туршиите, а и още толкова много любими храни просто не ви понасят?  И се налага да ги избягвате?

Мислите, че имате хранителна алергия?
Всъщност алергиите към храни са изключително редки! Истинските хранителни алергии се срещат едва при около 1% от възрастното население.

.
Но вие все пак имате оплаквания, които може би приличат на алергия и се проявяват след употреба на определени храни.

Най-вероятно вашият проблем се нарича

ХРАНИТЕЛНА НЕПОНОСИМОСТ КЪМ ХИСТАМИН

Хистаминовата непоносимост или хистаминоза (в чуждата литература можете да я намерите като HIT – histamine intolerance)  е реакция на непоносимост към внесения с храната хистамин в тялото. Причината за появата на симптомите е несъответствие между натрупването на хистамин и способността на организма, той да бъде отново разграден.

Засегнати са около 2% от възрастното население, но някои изследователи посочват значително по-високи цифри – около 5% или дори повече. За България това са около 100.000 страдащи от хистаминова непоносимост. Близо 80% от засегнатите са жени.

На следващите страници ще намерите изчерпателна информация за хистаминовата непоносимост.

В раздела “Споделено” можете да обмените мисли и опит с други засегнати.


Съдържание:

Хистамин – субстанция с многостранно действие
Алергични оплаквания … но не е алергия!

Как се получава натоварването на организма с хистамин?

Как да разбера, дали имам хистаминова непоносимост?

Как да контролирате и победите оплакванията си?

Кои храни са разрешени и кои не?

Даозин

  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks