Да ядем всичко, когато сме на почивка

Или

Как да не провалим дългоочакваната си ваканция и да се насладим на храната


За много хора почивката на море би могла да се опише по следния начин: лято, слънце, риба, домати, пармезан, червено вино ➞ главоболие, обрив, подуване на корема, разстройство ➞ провалена ваканция и чувство на неудовлетвореност.

Тези хора страдат от хистаминова непоносимост, макар и да не го знаят.

Отговорен е невро-трансмитерът хистамин, намиращ се изобилно в почти всичко, което ще ви поднесе сервитьора в която и да е южно-европейска страна.

Помощ предлагат капсулите Даозин (Daosin®), които помагат на организма да разгради хистаминa. Погрижете се те да не липсват в аптечката ви по време на почивка.

Лято на морето, чиния с риба и морски дарове или пица с чаша червено вино. Чисто удоволствие! Но тогава следва лошата изненада: гадене, диария, подуване на корема, запушен нос или хрема, главоболие, менструални проблеми или проблеми с кръвното, сърцебиене, кожни обриви, сърбеж или астматичен пристъп. Тези, които страдат от хистаминова непоносимост познават добре тези симптоми.

Можем ли да предотвратим тези оплаквания по време на почивката? Когато местни специалитети ви примамват от всеки ъгъл и искате да опитате нови вкусни неща, или просто да се насладите на любимите си храни, без да обръщате внимание на точния състав на продуктите?

Какво е всъщност хистаминовата непоносимост?

Хистаминът се образува в нашето тяло при метаболизма на белтъчините. Той има редица важни функции, например да регулира съня или да контролира апетита, но също участва и в алергичните реакции. Хистаминът се разгражда в организма ни от ензима ДиАминоОксидаза, наречен още ДАО. Хората страдащи от хистаминова непоносимост имат недостатъчност на този ензим, при тях е нарушено равновесието между внесения с храната хистамин и способността на тялото да го разгради.

Според лекарите около 10% до 20% от европейското население страда от непоносимост към определени храни. Една от тези непоносимости е хистаминовата непоносимост. Засегнатите не понасят богати на хистамин или освобождаващи хистамин храни и реагират с посочените по-горе симптоми.

Досега единственото възможно решение на проблема беше премахването на тези продукти от диетата. Но това е трудно, дори и у дома. А по време на ваканция е направо невъзможно, нали точно тогава искаме да се насладим на всички радости от живота. Вкусната храна и червеното вино са неразделна част от тях.

С Даозин можете да ядете отново всичко!

Отскоро в аптеките има решение, различно от спазване на строга диета или отказ от любимите храни. Ензимният дефицит може да се компенсира с Даозин – съвременна хранителна добавка, която просто доставя на тялото ни липсващия ензим Диаминооксидаза. Две капсули Даозин, взети непосредствено преди хранене, помагат на организма да разгради излишния хистамин и по този начин симптомите и оплакванията се предотвратяват или намаляват значително.

“Класически” ваканционни храни, съдържащи или освобождаващи хистамин:Пушени, осолени или мариновани риби, морски дарове, сирене пармезан, бри, чедар, салами, пушени и сушени меса, прошуто или други месни деликатеси, патладжан, спанак, кетчуп, винен и балсамов оцет, червено вино, шампанско, бира, мариновани и ферментирали зеленчуци, пица, ягоди, ананас, цитрусови плодове, домати, папая, лакриц, шоколад и други. Бедни на хистамин алтернативни храни:Kартофи, ориз, моркови, карфиол, броколи, праз, грах, зеле, прясна риба, пресни млечни продукти, масло, крема сирене, пресни и леко преработени меса, тестени продукти без мая.

.

Повече информация за хистаминовата непоносимост, както и подробен списък със съдържанието на хистамин в различните хранителни продукти можете да намерите на www.daosin.bg

Друга много разпространена непоносимост към храни е тази към плодовата захар, наречена още фруктоза.

Подуване на корема, газове, колики и болки, разстройство след една вкусна салата или пресен плод? Прекарвате деня в тоалетната, вместо да сте на плажа с любимите хора, Познати ли са ви тези симптоми? Тогава и вие сте сред засегнатите.

В разгара на лятото изборът на свежи плодове и зеленчуци е огромен. Типични летни изкушения са студената диня, сочните праскови, прясно набраните ягоди, токущо нарязана салата с изстудена напитка привечер. За много хора обаче, тези нормални летни наслади са “забранени”. Сега вече има и друго решение – непосредствено преди консумация на такива храни приемайте по две капсули Фруктозин!

Какво е всъщност фруктозната непоносимост?

Засегнатите от фруктозна непоносимост не могат да усвояват плодовата захар, намираща се в много храни. Тя преминава неусвоена в дебелото черво и там се подлага на ферментационни процеси под въздействието на микроорганизми. Отделят се газове и токсични вещества, причиняващи оплаквания, влошаващи значително качеството на живот. Причината е дефект в транспортния механизъм, отговорен за пренасянето на плодовата захар през стената на тънкото черво.

Единственото което досега можеха да направят тези хора, е да изключат от менюто си всички храни съдържащи фруктоза. Което обаче не е толкова лесно, защото освен в плодовете, зеленчуците и пчелния мед, плодова захар се влага от хранително-вкусовата индустрия и в ред готови продукти – сокове, безалкохолни и газирани напитки, бисквити и сладки, салами и още много други.

С ФРУКТОЗИН можете да се насладите на лятото и неговите плодове!

Фруктозин (Fructosin®) е единствена по рода си хранителна добавка, съдържаща специален ензим (ксилоза изомераза), превръщащ фруктозата в лесната за усвояване глюкоза. Край на мъчителните оплаквания, край на подутия корем, коликите и разстройството. С ФРУКТОЗИН спокойно можете да включите в дневното си меню здравословните и вкусни плодове и зеленчуци.

На море или планина – вкусната и пълноценна храна е едно от удоволствията в живота. Не се лишавайте от него! Дори и засегнатите от хранителни непоносимости имат вече тази възможност.

Повече информация за фруктозната непоносимост можете да намерите на www.fructosin.bg

С ДАОЗИН и ФРУКТОЗИН във ваканционния багаж можете да се отдадете на заслужената почивка с всичките и изкушения. Не забравяйте да посетите аптеката преди да заминете на море или планина!


  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
-->

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>