Главоболие? Екзема? Стомашни болки? Причината за всичко това може да е често срещана хранителна непоносимост, за която Вашият доктор не е чувал

Позволяваме си да споделим с вас историята на Джени Мастерман, публикувана на страниците на авторитетния английски вестник „Дейли Мейл“. Нейният разказ е толкова типичен за засегнатите от хистаминова непоносимост, оплакванията им и проблемите, с които се сблъскват.

Най-ярките детски спомени на Джени Мастерман са за постоянните сърбежи, чувството на умора и подутия корем.

„Имах обриви по краката, ръцете и главата още от малка”, казва 35 годишната Джени. „Не се чувствах отчайващо зле, но изглеждах ужасно.“

Джени Мастерман страдала от екзема, подут корем и стомашни болки с колики. Преди три и половина години тя открила причината за нейния нейните страдания – хистаминовата непоносимост.

„Тогава, в тинейджърските ми години коремът ми започна видимо да се подува, въпреки че бях здрава, правех упражнения и се хранех здравословно. Също понякога имах спазми и ужасна диария.”

Докторите предписвали кремове и мазила за обривите, уверявайки Джени, че ще като порасне симптомите ще отзвучат. Подутия корем и стомашните болки отдавали на хормоните, диарията била просто “едно от онези неща”.

Но тя продължавала да страда от обривите, а диарията и спазмите се влошавали.

„Превивах от болки на пода в банята поне веднъж на няколко месеца”, казва Джени, сега телевизионен продуцент от Англия.

От двадесет до тридесет и няколко годишна бях самотна и депресирана. Мислех, че може да е психосоматично, и че ще продължи до края на живота ми.”

Тогава, преди три и половина години, Джени открила причината за нейното състояние.

Тя имала хистаминова непоносимост – състояние, за което се смята, че засяга 600 000 Британци, въпреки че може цифрата да е по-голяма, тъй като много пациенти са погрешно диагностицирани с години.

„Хистаминът се произвежда от клетките в тялото когато има алергична реакция и може също да бъде освободен по време на инфекция”, казва Джонатан Бростоф, заслужил професор алерголог в Кингс Колидж, Лондон

„Ако имунната система засече нещо вредно, като вирус или бактерия, хистаминът увеличава притока на кръв към засегнатата област.”

Докато всички знаем, че тялото ни произвежда хистамин като реакция при алергия, например при сенната хрема, то при хистаминовата непоносимост става дума за хистамина, който навлиза в тялото с определени храни. Веднъж погълнат и преминал през червата, той предизвиква различни симптоми.

„При здравите хора определен храносмилателен ензим в червата, наречен диамин-оксидаза, разгражда хистамина, внесен чрез храната”, казва професорът. „Но ако нивата на този ензим са ниски, приемането на някои храни води до натрупване на хистамин, което пък води до широк кръг от симптоми – такива като главоболие или мигрена, копривна треска, сърбеж, екзема, подуване на корема и стомашни болки, диария или други оплаквания.”

Храните съдържащи големи количества хистамин, включват много ежедневно използвани продукти: червено вино и бира, сирене, мая, миди, някои плодове и зеленчуци, риба, шоколад и месни изделия като например салам.

Експертите смятат, че това състояние може да бъде генетично предавано. Около 80% от засегнатите са жени, повечето диагностицирани около 40-те им години, което специалистите отдават на годините погрешни диагнози или примиряване със състоянието.

„Слабото познаване и разнообразието на симптомите прави поставянето на диагнозата истински проблем”, казва Линдзи МакМанус от благотворителната организация Allergy UK.

Повечето лекари лекуват това, което виждат -  екземата, главоболието или диарията, но пропускат причината водеща до тези оплаквания.

Дори да има съмнения за хранителна алергия, стандартните тестове, при които малко количество от предполагаемите алергени се поставят върху кожата за да се провери дали предизвикват реакция, излизат отрицателни, тъй като хистаминовата непоносимост не включва реакция на имунната система.

„Хистаминовата непоносимост също често погрешно се диагностицира като синдром на раздразненото черво”, обяснява г-ца МакМанус.

„Съществува кръвен тест, който измерва нивото на диаминоксидазата, но е по-разпространен на континента, отколкото във Великобритания”, добавя тя.

Всъщност, Джени си е правила няколко теста за алергии по време на нейното детство, но те били отрицателни. Тя също посещавала доктори по няколко пъти в годината, но те така и не открили проблема.

През това време тя продължавала да яде храните, които причинявали нейните неприятности.

„Майка ми се грижеше да ям много риба, плодове и зеленчуци”, казва Джени. „Двадесетгодишна, започнах да се наслаждавам и на чаша вино или бира от време на време. Обичах сирене и колбаси. Нямах представа, че консумирането на тези храни е причината за проблемите ми.”

„Приятелите ми ме разбираха, но аз зная, че за тях моето страдание беше досадно. Бях на 20 години и трябваше да се забавлявам, но аз се отказвах от всякакви социални занимания. Не си спомням нищо освен, че се чувствах половин човек. В този момент хубавата храна стана като един вид светилище. Като си стоя в къщи сама, поне мога да се наградя с вкусно ястие. Но това само влошаваше положението.”

Храните с високо съдържание на хистамин включват червено вино, сирене, мая, морски дарове, някои плодове и зеленчуци, повечето видове риба и шоколад.

Тогава, през юли 2007, когато Джени работела върху документален филм за BBC в Австрия, тя имала особено тежък пристъп на диария.

„Успях да допълзя до работа, но тичах до тоалетната по десет пъти на ден”, казва Джени. „Просто трябваше да отида на лекар.”

„Дадоха ми рехидратиращи соли за да възстановя течностите и ми казаха да ям обикновена храна като ориз и пилешко. Но този път доктора предложи да си направя кръвен тест, за да се определят нивата ми на диаминоксидаза.”

„Той каза, че ново състояние – хистаминова непоносимост – предизвиква напоследък голям интерес и смята, че това може да е моят проблем.”

Резултатите показват, че кръвта на Джени съдържа 1.7 единици от ензима на литър, докато нормално нивото трябва да бъде 3.5 единици на литър.

„След години страдание, докторът откри причината за всичките ми проблеми, беше невероятно”, казва тя.

Но усмивката се изтрива бързо от лицето й. „Той ми даде листовка с дълъг списък на храни, които трябва да избягвам. Това беше най-големият ми кошмар.”

Тя се връща във Великобритания и започва да търси помощ за следващите стъпки. Но удря на камък.

„Личният ми лекар ми съчувстваше, но не беше и чувал за това състояние. Не можа да открие и диетолог, който да знае нещо. Нямах избор, освен да прочета всичко, което намеря в интернет и да започна четири седмична елиминираща диета.”

„Спрях хляба, сиренето, чая – всичко, което съдържа хистамин. Това включваше сосове, съдържащи домати, оцет или соя. Дори канелата, индийското орехче и лютия червен пипер трябваше да се отбягват.

Всичко трябваше да е прясно приготвено, за да знам какво има в ястието. Прекарвах часове в супермаркета, четейки съдържанието на продуктите и съставките на храните.

През този първи месец се бях затворила в къщи. Но нещата започнаха да се подобряват. Шест седмици след началото на диетата се почувствах наистина добре. Имах повече енергия, депресията, от която страдах вече седем години изчезна, кожата ми видимо се подобри и вече не ме сърбеше.

Подутият стомах, който имах от дете изчезна. Благодаря на Бог, че бях в Австрия и попаднах на този доктор, иначе още щях да страдам.”

Линдзи МакМанус признава, че да откриеш лекар който дори да предположи хранителна непоносимост не е лесно. Това не е област с приоритет на финансиране. Като резултат, много хранителни непоносимости не се разпознават.

Ако мислите, че може да имате хистаминова непоносимост, трябва да бъдете упорити. Пишете ни и разгледайте интернет страницата ни. После се върнете при личния си лекар и настоявайте за тест за определяне на диамин-оксидаза.

Джени толкова иска да повиши осведомеността за това състояние, че пише книга за своя опит. What HIT Me? Living With Histamine Intolerance, by Genny Masterman (£13.99, Createspace publishing) – Какво ме “удари”? Да живеем с хистаминова непоносимост.

Бележка на преводача – HIT – “удари” е игра на думи, HIT съкращение за хистаминов интолеранс.

“Животът наистина е хубав за мен сега и аз искам да го споделя с вас”, казва тя. “Като внимавам, мога да се наслаждавам на сравнително нормална диета.

Също, понеже храносмилателната ми система си отпочина и не е бомбардирана непрекъснато с богати на хистамин храни, от време на време мога да се насладя на чаша червено вино или парченце сирене или салам без страх от ужасните странични ефекти. Тази диета промени напълно живота ми и се надявам моята история да помогне на други.”

Източник Daily Mail: http://www.dailymail.co.uk/health/article-1373395/Histamine-intolerance-Common-allergy-causes-bloating-eczema.html#ixzz1LHIIaHtZ

Коментар от екипа на www.neponosimosti.com :

Много хора в България могат да се припознаят в историята на Джени. Хранителните непоносимости са често срещани, но за съжаление рядко се мисли за тях и правилната диагноза се поставя рядко и след много посещения при различни лекари.

Според специалистите около 2-5% от населението страда от хистаминова непоносимост и има дефицит на ензима диаминоксидаза. Добрата новина за всички тях е, че в България вече се прави тест за този ензим. В клиниката по гастроентерология при Софийската болница Свети Иван Рилски е открит специализиран кабинет за лечение на хранителни непоносимости. Там, под ръководството на проф. Л. Матева се прави и специфичния тест D-HIT, разработен от австрийски учени, за измерване нивата на диаминоксидазата, както и водороден дихателен тест за откриване на фруктозна и лактозна непоносимости.

Доскоро единственото лечение на хистаминовата непоносимост, а също и на хранителните непоносимости към други естествени компоненти на храната, като лактоза и фруктоза, беше строга и стриктна диета изключваща съответните храни. Нещо, което е лесно да се препоръча, но е толкова трудно да се спазва за продължително време!

Но вече има и друго решение. Австрийски изследователи успяха да създадат препарат, съдържащ липсващия в организма на засегнатите ензим диаминооксидаза (ДАО). Приемането на 2 капсули от него непосредствено преди хранене, осигурява ефективно заместване на този важен ензим в тънките черва. С помощта на ДАОЗИН можете отново да се насладите на храните които обичате, без да получите оплаквания, като главоболие, подут корем, колики и газове, диария или обрив. ДАОЗИН може да се намери отскоро и в българските аптеките.

Информация за препарата можете да намерите на www.daosin.bg

 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
-->
Остави коментар

4 коментара.

 1. Много интересен материал. И цялата страница е много добре направена и с полезна и любопитна информасия. Аз мисля, че имам подобен проблем. Пробвах Daosin и съм приятно изненадана – оплакванията ми намаляха значително. Препоръчвам го горещо! Но беше доста трудно да го намеря в аптеките, много аптекарки не бяха и чували за него.

 2. Това е първата статия,в която намирам къде се правят тестове за измерване нивата на диаминоксидазата!

 3. За тези които търсят къде да се изследват, това което аз открих –
  София – лаборатории Синево
  Пловдив – Хронолаб

 4. galq stpqnova

  intteresna statiq dashterq mi e na 4-ri I I postaviha diagnozA neponosimost kam histamina .statiqta mi dade polezna informaciq kak da se spravim s zabolqvaneto .ima li prevod nabalgarski na vaprosnata kniga

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>