Изследване на Центъра „Джон Хопкинс“ и Националния институт по здравеопазване на САЩ

Над 30% процента от хората се оплакват от алергично-подобни симптоми, след консумация на определени храни. Повечето от тях считат, че имат “хранителна алергия”.

Едно скорошно голямо проучване от САЩ, проведено от изследователи от Центъра „Джон Хопкинс“ и Националния институт по здравеопазване отчитат, че едва около 2,5 на сто от децата и възрастните имат истинска хранителна алергия.

Хистаминовата непоносимост може да се обърка лесно с алергия. Но това не е алергия!

Прочетете какво са установили учените!

Броят на хората, които имат истинска хранителна алергия е тема на много дебати през годините. Цели 30% от американците считат, че имат хранителна алергия. Но всъщност те страдат от хранителни непоносимости!

Сега ново проучване на изследователи от Центъра „Джон Хопкинс“ и Националния институт по здравеопазване отчитат, че едва около 2,5 на сто от децата и възрастните в САЩ са с една или повече хранителни алергии.

Хранителната алергия е най-честа при деца под 5 години.

Хранителната алергия се проявява, когато имунната система на човек погрешно атакува протеин от храната. Това не е същото като хранителната непоносимост, която засяга много повече хора и където причините не са имунологични, а се крият в дефект в храносмилателната система!

Когато хора с хранителни алергии приемат една или повече определени храни, това води до освобождаването на хистамин и други химикали, които определят симптомите на алергична реакция. Симптомите на хранителната алергия могат да бъде леки (например, обрив, уртикария, сърбеж, подуване) или тежки (затруднено дишане, загуба на съзнание, хрипове и т.н.), и дори фатални.

Резултатите от новото изследване се основават на нивата на антитела, получени от кръвни проби и данни от интервюта, събрани от над 8200 лица на възраст 1-60 години и по-възрастни. Проучването, което се смята за най-голямото изследване на хранителната алергия към днешна дата, изследва разпространението на алергията към четири различни храни и връзките между хранителни алергии и астма, екзема и сенна хрема.

Изследователите установили, че  при 2,5 на сто от участниците, резултатите от кръвните тестове показват наличие на хранителни алергии. На върха на списъка е алергия към фъстъци, която засяга 1,5% от пациентите. Скаридите (1% честота), яйцата (0,4%) и млякото (0,2%) завършват списъка. Това проучване не е изследвало алергии към други храни, често посочвани като причина за алергия, такива като орехи, плодове, риба, пшеница и соя. ФААН (Food Allergy & Anaphylaxis Network ) отбелязва, че осем храни (четири включени в проучването и четири невключени) са отговорни за 90 процента от всички хранителни алергични реакции.

Резултатите от тестовете също така разкриват, че:

•  1,3% от изследваните лица имат повече от един вид алергия

•  Децата под 5 години са по-склонни да развият хранителна алергия (4.2%), което е повече от два пъти по-често в сравнение с хората над 20 годишна възраст

•  Честотата на хранителните алергии сред хората на възраст от 6 до 19 години е 3,8%

•  Честотата на  хранителните алергии сред чернокожите е три пъти по-голяма, отколкото при белите

•  Алергиите са два пъти по-чести сред мъжете

•  Лицата с астма са с почти четири пъти по висок риска от развитие на хранителна алергия, отколкото хората без астма

•  Изследователите не са намерили особено силна връзка между наличието на хранителна алергия и поставянето на диагнозата сенна хрема или екзема

Главният изследовател на проучването , д-р Даръл Зелдин, директор на Националния институт по здраве и околна среда, отбеляза, че „това изследване е изчерпателно и е първото, при което се използват специфични серумни нива и в което на хранителните алергии е погледнато в целият им спектър.“ В проучването са включени само лица, чиито кръвни нива на антитела са били достатъчно високи, за да се предположи клинично заболяване.

Това изследване хвърля нова светлина върху хранителните алергии сред американците. Изследователят д-р Робърт Ууд, директор по алергология и имунология в Джон Хопкинс отбеляза, че „нашите данни потвърждават отдавна подозираното взаимодействие между хранителните алергии и астмата, и че хората с едно от тези състояния са с по-висок риск да развият и другото.“

Източници:

Johns Hopkins Children’s Center

Food Allergy and Anaphylaxis Network

  • Print
  • Digg
  • StumbleUpon
  • del.icio.us
  • Facebook
  • Yahoo! Buzz
  • Twitter
  • Google Bookmarks
-->

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>