Вече и в България се прави специфичен тест за откриване на Хистаминова Непоносимост

Хистаминовата непоносимост не е алергия! Причината тук не са антитела срещу конкретен дразнител, а липсата или недостатъчното количество на определен храносмилателен ензим. В случая – ДиАминоОксидаза (ДАО). Ако този ензим липсва или е блокиран от други вещества, внасяният с храната екзогенен хистамин не може да се разгради и постъпва непроменен в организма ни, предизвиквайки алергично-подобни реакции с различна тежест.

Повече за Хистаминовата непоносимост прочетете в съответната секция на сайта.

Според Проф. д-р Маркус Пфистерер, един от създателите на теста D-HIT, тежко засегнати са около 2% от населението в Европа, като по-леки симптоми (такива като зачервяване на лицето, разстройство или газове) имат до 25% от хората. Големият проблем е, че лекарите не познават добре това състояние. От друга страна и трудната за поставяне диагноза допълнително усложнява разпознаването на това страдание. Но вече има специфичен лабораторен тест!

Как се диагностицира това страдание?

До скоро основният подход беше тъй наречения метод на изключването. В продължение на няколко седмици от храната на пациента се изключват продуктите за които се знае, че съдържат хистамин. През 2008 се появява първият в света и засега единствен диагностичен лабораторен тест D-HIT, подпомагащ поставянето или отхвърлянето на диагнозата Хистаминова непоносимост. С помощта на D-HIT може да се измери активността на ензима ДиАминоОксидаза (ДАО) в кръвна проба. D-HIT е от тъй наречените ЕЛАЙЗА тестове и може да бъде използван от всяка лаборатория, тъй като не изисква специално оборудване или апаратура.

Тестът се въвежда веднага в Австрия, Германия и по-късно други европейски страни. През 2009 започва широкото му използване и в САЩ.

От началото на тази година тестът за Хистаминова непоносимост D-HIT е се прави и в България!

За първи път у нас той е внедрен в Клиниката по Гастроентерология, към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” под ръководството на Проф. Л. Матева. В специализираният кабинет по Хранителна непоносимост, освен тест за Хистаминова непоносимост, можете да се тествате и за Лактозна и Фруктозна непоносимости. За диагнозата на последните две страдания се използва тъй наречения Водороден Дихателен тест. Повече за него ще ви разкажем в отделен материал.

Повече информация за специализирания кабинет по Хранителна непоносимост можете да намерите в секцията “Лекарски кабинети”. Там ще намерите координатите на кабинета и телефони за записване.

А ако вече имате поставена диагноза Хистаминова непоносимост или подозирате, че имате такава, добрата новина е ДАОЗИН. Капсулите ДАОЗИН внасят в тънкото черво липсващият храносмилателен ензим ДиАминоОксидаза (ДАО). Отново можете да се наслаждавате на храните които обичате. Търсете в аптеките! Повече информация за  ДАОЗИН може да намерите на www.daosin.bg

D-HIT е продукт на австрийската биотехнологична фирма SCIOTEC Diagnostic Technologies GmbH.  Представител в България е фирма Healthco ЕООД. За въпроси към фирмата използвайте този мейл адрес: office@healthco-bg.com.

 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
-->
Остави коментар

15 коментара.

 1. много интерсно!
  ще се възползвам от тази възможност.
  колко струва прегледа?

 2. Намерих DAOSIN ,но цената му е твърде висока-18,90лв. и то само за 10 хапчета! :roll:

 3. Цвети

  Мдааа, много интересно. Миналата седмица лежах 3 дена във въпросната гастро болница, от където доц. Спасова (след кратка консултация с лекуващия ме там лекар и мен)ме прати да си направя изследване за хистаминова непоносимост в лаборатория на име „синево“, където любезно обясниха, че цената му е 67лв (доста!), по причина, че пробите се пращат в швейцарска лаборатория. Защо ако изследването се прави и в наличност в гастро отделението на Иван Рилски, ме пращат във външна лаборатория??? (А и видях, че доцентката е изброена като един от възможните лекари за консултация, които сте посочили…) Много странно наистина!

 4. Цвети

  Не, вече няма в България такъв тест! Не го правят – замалко са почнали и после са спряли (осведомих се – звънях в Иван Рилски). Сега го правят в „синево“ и в Кандиларов за 56лв. „Синево“ пращат в швейцарска лаборатория, а „Кандиларов“ в германска. Това са основните опции. В „Бодимед“ цял ден не можаха да ми отговорят дали правят D-HIT тест за хистаминова непоносимост/нетолерантност… Така и не дадоха отговор. И така. Честито на печелившите ;-)

 5. Цвети

  Пиша тук, защото всички, с които говоря са чели тази статия и твърдят, че у нас се прави такъв тест, та се налага да спорим. Искам да внеса яснота за хората като мен, които се лутат и не знаят какво и къде да си направят. След поредното масово звънене по телефоните на лабораториите, и след много полемики, разбрах следната информация: в Кандиларов не правят тест D-HIT, коийто е за хистаминова непоносимост и изследва ензима отговорен за разграждането на хистамина в чов. организъм. Там изследват само и единствено нивото на хистамин в кръвта, което не помага особено, за да се диагностицира проблема. Единственото сигурно се оказа „синево“. Отивам там, въпреки цената :-) Те изследват активността на въпросния ензим :-)

 6. Adriana Markova

  Даозин се изследва в лаборатория Синево 67лв – става за около 8 работни дни, ако ви кажат ,че не се работи,помолете да се обадят в централната лаборатория. Дихателен тест- три последователни седмици – в Гастроклиниката на Св И.Рилски- за бактериален свръхрастеж, лакнозна и фруктозна недостатъчност. Даозин – около 17- 19,80лв 10 табл.Въпреки понижения резултат на ДАО ензима и приема на табл даозин и строга диета ,не съм кий знае колко по -добре + 4 Ериуса на ден , Алергозан, Сингулар. Май трябва още нещо,но не знам какво

 7. специалист

  Адриана, а Д-ХИТ теста какво показа при теб? И въобще – имаш ли потвърдена диагноза хистаминова непоносимост? Колко Даозин приемаш?

 8. Adriana Markova

  Ниво на ДАО ензим 8,5 мг при норма от 14 до 34. само с една табл не става. Клиника- през деня съм добре до към 14 часа- обривите се скриват и ако имам късмет нямам едем на устинте, вечер до 02-3 часа съм добре,след което почват обривите и оттока,сутрин съм най -зле, и постепенно се намалват. В интересна истината откакто не ям месо , имама по рядко отток на устине и предимно частичен. Започнат с 1 табл Даозин ,след това по 2 -в началото и в края и то махам капсулата, по едно време пробвах и с 3. А като получа обриви или едем на устните отново приемам без да се храня. Просто пробвах как е по добре -да ,ама не -пак се обривам. Силно съм ограничила храната -само зелени чушки, картофи , кафяв ориз,краставица, напоследък и кестени. Консултирах се отново с алерголог- каза ми,че това са глупости и имам идиопатична уртикария и сега отново съм на Медрол и антихиставмини. Ако знаете кой може да ми помогне пишете. Т
  ака съм 9 месеца

 9. Здравейте Адриана,аз имам същият проблем като Вашият.Нивото на ДАО ми е 7,4.Сега мисля да започна с Даозин.Има ли някой които е приемал лекарството и как се чувства?

 10. галя стоянова

  Моята дъщеря е с хисаминова непоносимост стойностите на дао-<0,2 и ние правим тестовете в синево но приемаме алерговал капсули от германия и сме на строга диета вече няма ме обриви но сме със силни болки встомаха

 11. От години съм с астма, в България, когато получавах пристъп, първо ми биеха урбазон. Сега съм в Австрия и при първия пристъп ми направиха кръвни изследвания и тестове за алергия и след като установиха, че нямам алергии, продължиха с нови кръвни изследвания до като ми откриха , че страдам от хистаминова непоносимост в следствие на която получавам асматичните пристъпи. Единственото което ми назначиха е строга диета. Лекарствата които ви изписват в бг все още се тестват. Днес ми правиха дихателните тестове за лактоза, които ще трябва да повторя след два месеца и тогава да имам потвърдена диагноза. На този етап само диета.

 12. Здравейте от скоро и аз открих тази хистаминова зависимост искам да ви попитам какво да правя моля ви помогнете ми защото се лутам и нямам решение никакво ортикария там и постоянно се появява се подуват ми се устните и изглеждам ужасно

 13. специалист

  Здравейте, най-лесно можете да проверите дали страдате от хистаминова непоносимост, като си купите няколко опаковки Даозин и го пиете, спазвайки указанията, в продължение на 1-2 седмици. Друго което можете да направите е да опитате да спазвате пак за около 2 седмици строга безхистаминова диета. За съжаление, това е доста трудна задача.

 14. Някой пробвал ли е да си повиши ДАО ензима с взимане на минерала мед или ядене на богати на мед храни – като черна меласа? В телешкия черен дроб също има много мед, но черния дроб е с много висок хистамин и едва ли някой с хистоманинов проблем ще може да го яде. За да се изработи ДАО ензима са необходими витамин С – натурален не аскорбинова киселина, минерала мед и витамин В6.

 15. георгиева

  при завишени стойности каква е тактиката

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>