Хистаминовата непоносимост има безброй лица

Още когато бях на 12 год., се появиха различни симптоми – от гадене, стомашни колики, газове до световъртеж, безсилие, сърцебиене, хрема с кихане, сърбящи обриви. Последваха консултации с различни лекари. Бях изследвана за стомашно-чревни заболявания, възпаление на лигавиците, многобройни контрастни изследвания на стомаха и червата, кръвни проби и проби за алергия, дори ме изследваха за злоупотреба с наркотици.

Поставяни ми бяха различни диагнози. Гастрит, синдром на раздразненото черво, психосоматични оплаквания, стрес. Даваха ми и лекарства. Някои от тях въобще не ми понасяха, дори изпадах в анафилактични състояния. И всеки път чувах едно и също: “Това не може да е така. Нищо не се установява. Отидете на психотерапия”

Така постепенно с течение на времето аз самата започнах да не си вярвам и да се вглеждам все повече в психичното си състояние. Започнах да си обяснявам всички симптоми като психологични.

Сега съм на 26 год. и съм стигнала до положение, че и най-малкото количество от някои храни ми предизвикват сърцебиене, астматични пристъпи, чувство за вътрешно безпокойство, мускулно напрежение на цялото тяло, вкл. и на диафрагмата. Дотолкова съм свикнала с течащия си нос, кожните обриви, нередовния стомах, дисменореята и лесната уморяемост и отпадналост, че просто не мога да си представя, че е възможно да се чувствам по друг начин.

Междувременно започнах да гледам скептично и с недоверие на лекарите и предпочитах да разчитам на своите собствени възприятия. Вече  бях започнала да установявам връзка на симптомите с някои храни, алкохол, подправки и биологичния цикъл. До скоро обаче не бях в състояние да установя точната взаимовръзка със симптомите и съпътстващите ги състояния. Сега “случайно” разбрах за хистаминовата непоносимост и сърцето ми радостно подскочи.

Не е за вярване, че всичко преживяно и изстрадано, всички симптоми са се дължали на хистамина. Сега съм сигурна, че имам отговор на въпроса за причините за симптомите, които съм имала години наред.

Убедена съм, че в случая няма виновни и аз не съм жертва. “Аз знам, че нищо не знам и се стремя към възможно най-добро самосъзнание”

Клаудия

 • Print
 • Digg
 • StumbleUpon
 • del.icio.us
 • Facebook
 • Yahoo! Buzz
 • Twitter
 • Google Bookmarks
-->
Остави коментар

3 коментара.

 1. Ох, Господи, аз имам абсолютно същите симптоми….до момента имам поставена диагноза за наличие на дисбактериоза и непоносимост към фруктоза! До месец очаквам и реултат за непоносимост към хистамин…….. :cry:

 2. Абсолютно същите симптоми имах и аз. От година и няколко месеца спазвам строга диета. Много е трудно, но пък си щастлив и здрав :) . Пет години имах сериозни оплаквания. Лекарите никак не са наясно, а диагнозата се доказва лесно стига да попаднеш на компетентен лекар-което пък е такаваааааава рядкост. След всички изследвания, които преминах сама си поставих диагноза и разбира се никой нея взе на сериозно, докато най – накрая намерих лекар и доказахме с тест.

 3. Дохка Ризова

  Аз също имам хистаминова непоносимост.Спазвам диета и 3 месеца вземах даозин.Иследванията не показаха положителен резултат.Някой знае ли с какво друго може да се лекува това заболяване?

Вашият коментар

Вашият email адрес няма да бъде публикуван Задължителните полета са отбелязани с *

*


Можете да използвате тези HTML тагове и атрибути: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>