Нова статия посветена на хранителните непоносимости

Медицинското списание GP News публикува в последния си брой, с основна тема Хранене и Метаболизъм, интересна статия посветена на хранителните непоносимости.
В нея се разглеждат причините за поява на хистаминовата непоносимост, симптомите, начините за поставяне на правилна диагноза и съвременните възможности за адекватно лечение.

прочети »

Да ядем всичко, когато сме на почивка

За много хора почивката на море би могла да се опише по следния начин: лято, слънце, риба, домати, пармезан, червено вино ➞ главоболие, обрив, подуване на корема, разстройство ➞ провалена ваканция и чувство на неудовлетвореност.

Тези хора страдат от хистаминова непоносимост, макар и да не го знаят.

Отговорен е невро-трансмитерът хистамин, намиращ се изобилно в почти всичко, което ще ви поднесе сервитьора в която и да е южно-европейска страна.

прочети »

Полезни информационни брошури

В секцията “За сваляне” можете да намерите две информационни брошури посветени на хистаминовата и фруктозната непоносимости. На разбираем език и с много примери и илюстрации са описани тези, засягащи около 20% от възрастното население, състояния.
Ако имате лекарски кабинет или аптека и искате да поръчате количества от тези материали, можете да го направите на нашия мейл адрес.

С любезното съдействие на фирма HealthCo, официален вносител на Даозин и Фруктозин в България

прочети »

Главоболие? Екзема? Стомашни болки? Причината за всичко това може да е често срещана хранителна непоносимост, за която Вашият доктор не е чувал

Позволяваме си да споделим с вас историята на Джени Мастерман, публикувана на страниците на авторитетния английски вестник „Дейли Мейл“. Нейният разказ е толкова типичен за засегнатите от хистаминова непоносимост, оплакванията им и проблемите, с които се сблъскват.

прочети »

Хистаминът, тази непозната причина за главоболие

Много хора плащат висока цена за една прекрасна вечеря на свещи с приятели, вкусна риба, вино и сирене. Не рядко последицата е тежко главоболие и неразположение.

Отдаваме тези оплаквания на консумацията на алкохол, на стреса или на смяната на времето. Въпреки, че не съществуват доказателства за това. Учените откриха преди няколко години, че биогенните амини и най-вече хистамина са сред най-вероятните причини за тези оплаквания. Проучвания доказват, че хистаминът може да предизвика главоболие при страдащи от мигрена пациенти. Лекарите установиха, че в зависимост от дозата на хистамина оплаквания настъпват не само при хората с мигрена, но и в контролната група от здрави хора.

прочети »

Изследване на Центъра „Джон Хопкинс“ и Националния институт по здравеопазване на САЩ

Над 30% процента от хората се оплакват от алергично-подобни симптоми, след консумация на определени храни. Повечето от тях считат, че имат “хранителна алергия”.
Едно скорошно голямо проучване от САЩ, проведено от изследователи от Центъра „Джон Хопкинс“ и Националния институт по здравеопазване отчитат, че едва около 2,5 на сто от децата и възрастните имат истинска хранителна алергия.
Хистаминовата непоносимост може да се обърка лесно с алергия. Но това не е алергия!
Прочетете какво са установили учените!

прочети »

Вече и в България се прави специфичен тест за откриване на Хистаминова Непоносимост

През 2008 се появява първият в света и засега единствен диагностичен лабораторен тест D-HIT, подпомагащ поставянето или отхвърлянето на диагнозата Хистаминова непоносимост. С помощта на D-HIT може да се измери активността на ензима ДиАминоОксидаза (ДАО) в кръвна проба. D-HIT е от тъй наречените ЕЛАЙЗА тестове и може да бъде използван от всяка лаборатория, тъй като не изисква специално оборудване или апаратура.

От началото на тази година тестът за Хистаминова непоносимост D-HIT вече се прави и в България!

За първи път у нас той е внедрен в Клиниката по Гастроентерология, към УМБАЛ „Св. Иван Рилски” под ръководството на Проф. Л. Матева. В специализираният кабинет по Хранителна непоносимост, освен тест за Хистаминова непоносимост, можете да се тествате и за Лактозна и Фруктозна непоносимости. За диагнозата на последните две страдания се използва тъй наречения Водороден Дихателен тест.

прочети »

Интересна серия от кратки видео-филмчета обясняваща какво е хистаминовата непоносимост

Водещият специалист в областта на хранителните алергии Д-р Джанис Викерстаф обяснява в извънредно интересна серия от кратки видео-филмчета какво е хистаминовата непоносимост.

прочети »

Представят DAOSIN и FRUCTOSIN на специална пресконференция

На 8 декември от 16:00 на специална пресконференция бяха представени новите препарати DAOSIN и FRUCTOSIN. Журналистите, пък и всички останали, които се интересуват от темата, могат да намерят много интересни материали с илюстрации и статистически данни в нашия раздел „За пресата”.

прочети »

За нас

Добре дошли на страниците на информационния портал „Хранителни непоносимости”.
Непоносимостите към хранителни продукти са широко разпространени сред индустриалните нации. Според експертите една трета от населението в Европа е засегнато. Поради честотата, с която се срещат, и медицинското и социално значение, което имат, лекарите оценяват хранителните непоносимости като една от епидемиите на съвремието

прочети »